logo-mobiel

FAQ

Hieronder vindt u het antwoord op vragen die regelmatig aan MKB Doorstart worden gesteld. Klik op de vraag en u krijgt het antwoord te zien. 
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stuur uw vraag dan in via het formulier op de contactpagina.

 

Kan ik me ook aanmelden bij het Ondernemersplein?

Bij de Ondernemerspleinen kunt u wel informatie krijgen over MKB Doorstart, maar om een gesprek te kunnen aanvragen, hebben we bepaalde specifieke informatie nodig. Daarom kan aanmelding alleen via het digitale aanmeldformulier.

Waarom moet ik al zoveel gegevens invullen in het aanmeldformulier?

Met de informatie die u via het formulier opgeeft, kunnen wij beoordelen met welke adviseur wij u het beste in contact kunnen brengen. Wij bellen binnen maximaal twee werkdagen om de gegevens zo nodig te verduidelijken.
Bovendien gaat op deze manier in het quickscan-gesprek met de adviseur geen kostbare tijd verloren met het registreren van gegevens.

Moet ik een ondernemersplan op papier hebben?

U móet niets, maar als u op zoek bent naar financiering is dat bijna onvermijdelijk. Familie of vrienden kunt u misschien nog wel met enthousiaste verhalen overtuigen om in uw bedrijf te investeren. Maar hoe goed u uw plan ook in uw hoofd hebt, zodra u bij een bank, crowdfunder of andere financier komt, is dat niet genoeg: die willen helder inzicht in de risico’s van een lening.
Los daarvan helpt een ondernemingsplan u om uw ideeën concreet te maken en te vertalen naar praktische activiteiten. Zo’n ondernemingsplan stelt u daarom bij voorkeur zelf op. Natuurlijk kunt u wel gebruik maken van de kennis van derden, bijvoorbeeld de Kvk of Qredits.

Lees meer op www.ondernemersplein.nl of www.qredits.nl

Weet ik na de quickscan direct of ik financiering krijg?

Nee. De quickscan van MKB Doorstart geeft een globaal inzicht in de probleemstelling en financiële situatie van uw bedrijf. Samen met u brengt de adviseur van MKB Doorstart in kaart wat de mogelijkheden en de gewenste acties zijn. Indien u daarmee instemt, brengt de adviseur u direct in contact met de organisatie in de ‘tweede lijn’.

Om de hoogte van een eventueel bedrijfskrediet te bepalen en na te gaan of uw bedrijf met deze financiële ondersteuning levensvatbaar is, wordt in opdracht van de financieringsinstelling in vrijwel alle gevallen een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.

Kan MKB Doorstart mijn bedrijf financieren?

MKB Doorstart verschaft zelf geen kredieten, maar wil ondernemers helpen hun bedrijf (weer) levensvatbaar te maken. Daarbij kunnen verschillende netwerkpartners worden ingeschakeld: op het vlak van financiering of schuldhulpverlening, maar ook bedrijfsadvies of coaching kunnen nodig zijn.
In het quickscangesprek bepaalt de adviseur van MKB Doorstart samen met de ondernemer wat de vervolgstap is.

Waarom kan ik MKB Doorstart niet bellen?

MKB Doorstart is primair een portal, waaraan diverse partijen meewerken. Om het proces efficiënt te laten verlopen, is er voorlopig voor gekozen om alle contacten digitaal te houden.

Is MKB Doorstart er alleen voor bedrijven die failliet zijn?

Nee. We proberen ook bedrijven te helpen waarvoor faillissement is aangevraagd, maar onze voornaamste doelgroep zijn de bedrijven die wel in zwaar weer verkeren, maar nog niet in de fase van faillissement zijn.

Misschien is een faillissement van mijn bedrijf onvermijdelijk. Hoe hou ik het spaargeld van mijn kinderen veilig?

Niet zo makkelijk. De curator zal er in een faillissement alles aan doen om zoveel mogelijk te gelde te maken. Hebt u bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF, dan is een faillissement ook uw persoonlijke faillissement. Heeft uw onderneming rechtspersoonlijkheid (zoals een BV of coöperatie) met u als bestuurder, dan bent u niet per definitie gevrijwaard: ontbreekt de boekhouding, zijn jaarstukken niet op tijd gedeponeerd of andere verplichtingen niet (tijdig) nagekomen, dan kunt u als bestuurder persoonlijk aansprakelijk zijn.
In beide gevallen kunnen zelfs het spaargeld van uw kinderen, de overwaarde van uw woning of uw levensverzekering ten bate van de boedel vallen.

Meer weten? Lees hier het uitgebreide artikel.

Werkt MKB Doorstart landelijk?

MKB Doorstart werkt provinciaal, maar iedere ondernemer in Nederland kan zich aanmelden bij de non-profit stichting. Dankzij de steun van Instituut Gak, provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland) en gemeenten (Eindhoven, Almere, Noordoostpolder, Urk, Zeewolde, Dronten en Lelystad) is onze hulp kosteloos.